Ortodonti Tedavisi
Merhaba, Gülcan Usal Esthetic & Functional Dentistry olarak,
Ortodonti Tedavisini en son teknoloji ekipman ve uzman hekim kadromuzla yapmaktayız.
Hızlı iletişime geçmek için buraya tıklayabilirsiniz. Makalemizin devamında
İnvisalign (telsiz Ortodonti) ve Metal Tel Ortodonti Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Ortodonti, dişlerin ve çenelerin yanlış hizalanması olan maloklüzyonun teşhisi, önlenmesi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimliği dalıdır. Ortodontistler, dişleri uygun konumlarına getirmek için diş telleri, şeffaf plaklar ve sabitleyiciler gibi çeşitli apareyler kullanırlar.
Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşta Uygulanıyor?
Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir.
Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler.

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi
Hastalarımızın çoğu yetişkinlerden oluşmaktadır. Yetişkin hastalarda tedavinin mümkün olduğunca kısa sürmesi ve estetik olarak günlük ve profesyonel hayatlarında etkilenmeden yapılması önemli bir konudur. Bu sebepten ötürü hastalarımıza fonksiyon, estetik ve sağlıktan ödün vermeden tedavi etmeyi amaçlıyoruz.
Bir yetişkinin ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabileceği bazı durumlar:
⁃İmplant, Laminate Veneer (Yaprak porselen) gibi protetik tedavilere hazırlanması
⁃Çapraşık dişler
⁃Çapraz kapanış (Crossbite)
⁃Hatalı kapanış (Overbite, Openbite, Underbite)
⁃Diş arası boşluklar
⁃Rotasyonlu duran dişler
⁃TME (Temporomandibular Eklem) ağrısı
⁃Diş eti hastalığı
Çocuklarda Ortodonti Tedavisi
Çocuklarda ilk rutin ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılmasını öneriyoruz. Çocukların ortodontik tedaviye başlaması için en iyi zaman 7 ila 14 yaş arasıdır. Erken tedavi, daha sonra daha ciddi sorunların gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
Çocuğunuzda aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi biri varsa, mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmelidir:
⁃Çapraşık dişler
⁃Dişler arası boşluk
⁃Erken süt dişi kaybı
⁃Çapraz kapanış (Crossbite)
⁃Dudak ve/veya parmak emme
⁃Ön dişlerin kapanmaması (Open bite)
⁃Alt çenenin ileride olması
⁃Üst çenenin ileride olması
⁃Ağız solunumu
⁃Üst çene darlığı
⁃Asimetrik çene büyümesi
⁃Çiğneme veya konuşma zorluğu
⁃Sık sık baş ağrısı
İnvisalign (Telsiz) Ortodonti Tedavisi
Invisalign şeffaf plaklar (aligner) özellikle Metal Tel (Braket) takmak istemeyen hastalar için çok güzel bir seçenek. Hastanın ağız içi ölçüsü ve fotoğrafları alındıktan sonra, her hasta için özel olarak üretilen İnvisalign şeffaf plakların tümü yaklaşık bir ay içinde elimize ulaşır. Esnek ve şeffaf olan İnvisalign plakları her gün en az 20-22 saat arasında takılması gerekmektedir ve haftada bir yeni plaklarla değiştirilmelidir. Kontrol seansları kısa olmakla birlikte, kontrol seans aralıkları da 6-8 haftada bir olacak şekilde ayarlanır ve hastaya o tarihe kadar kullanması gereken Invisalign şeffaf plaklar teslim edilir.
Invisalign’ın avantajlarından bazıları şunlardır:
⁃Öngörülebilenen Sonuç: Hasta tedavinin başında özel simülasyon (clin-check) programı ile tedavi sonunda sahip olacağı dişleri görme fırsatına sahiptir.
⁃Zaman: Kontrol seansları kısa olmakla birlikte, kontrol seans aralıkları da 6-8 haftada bir olacak şekilde ayarlanır.
⁃Estetik & Görünmez: Invisalign şeffaf plaklar çok ince olduğundan dışarıdan neredeyse hiç fark edilmez.
⁃Kullanışlı: Invisalign plakları yemek yerken ve içerken çıkarılabilir, böylece tedavi süresi boyunca yemek yerken dikkat etmeniz gereken bir yiyecek yoktur.
⁃Ağız sağlığı: İnvisalign plaklarınızı çıkararak, dişlerinize her zaman uyguladığınız sabah ve akşam bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle tedavi süresi boyunca diş eti hastalıkları veya diş çürüğü oluşmaz.
Invisalign’ın tek dezavantajı hastanın tedaviyle uyum içinde olması gerektiğidir. İnvisalign plakların Ortodontist’in önerdiği şekilde ve sürelerde takılması başarılı tedavi sonuçu için çok önemli, aksi takdirde tedavi süresi uzar ve tedavi etkili olmaz.
Metal Diş Teli (Braket) Ortodonti Tedavisi
Metal diş telleri, ortodontik apareylerin en geleneksel türüdür. Dişlere yapıştırılan braketler ve braketleri birbirine bağlayan tellerden oluşur.
Çocuk ve ergen yaş grubunun estetik kaygıları daha az olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Piyasada çok fazla çeşidi bulunan braketlerden, en çok tercih ettiğimiz ve kullandığımız Damon Braketlerdir. Damon braketlerin klasik braket sistemlerinden ayrılan en önemli özelliği sürtünmesiz mekaniği sayesinde dişlere optimum kuvvet uygulaması ve diş kavsini genişletmesidir. Hastaya bekleme süresi olmadan hemen bir seansta uygulanabilir.
Metal Braket Tedavisinin avantajlarından bazıları şunlardır:
⁃Etkili: Hastanın inisiyatifine kalmadığı için tedaviyi Ortodontist yönetir.
⁃Ekonomik: Braketler, hazır ve prefabrik üretildikleri için İnvisalign şeffaf plaklara göre daha uygundur.
Metal Braket Tedavisinin dezavantajlarından bazıları şunlardır:
⁃Estetik: Ağız içinde görünür
⁃Ağız bakımı: Metal Braket aralarını ve dişlerin fırçalanması özel fırçaları ile yapılmalıdır ve özen gösterilmelidir.
⁃Kullanışı: Erik gibi sert yiyecekler braketleri kırabileceğinden tedavi boyunca küçük parçalara keserek tüketilmeli veya kaçınılmalı.
Ortodonti Tedavisinin Faydaları
⁃Ağız sağlığında iyileşme: Düz dişlerin temizlenmesi daha kolaydır, bu da diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
⁃Geliştirilmiş estetik: İyi hizalanmış bir gülümseme özgüveninizi artırabilir ve kendinizi daha çekici hissetmenizi sağlayabilir.
⁃Geliştirilmiş fonksiyon: Ortodontik tedavi, çiğneme, konuşma ve hatta baş ağrısı sorunlarına yol açabilen ısırma sorunlarını düzeltebilir.
⁃Genel sağlıkta iyileşme: Bazı araştırmalar, ortodontik tedavinin nefes alma ve uyku düzenini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
⁃Gelecekteki sorunların önlenmesi: Ortodontik tedavi, diş kaybı ve çene sorunları gibi gelecekteki diş sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Ortodonti Tedavisi Fiyatları
Bizlere ulaşarak İnvisalign (Şeffaf plaklarla telsiz Ortodonti) ve Metal Tel uygulaması hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Slowdentistry kliniği olmamızdan ötürü hastaya yeterince vakit ayrılır ve aceleye getirilmez.
Daha fazla bilgi, uygulama yöntemi ve görsel sonuçlar için
Instagram sayfamızı ve
Youtube kanalımızı da ziyaret edebilirisiniz.