Kanal Tedavisi
Merhaba, Gülcan Usal Esthetic & Functional Dentistry olarak, kanal tedavisi ve diş tedavilerini en son teknoloji ekipman ve uzman hekim kadromuzla yapmaktayız. Hızlı iletişime geçmek için buraya tıklayabilirsiniz. Makalemizin devamında kanal tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Diş ağrısı, hayatı çekilmez hale getirebilecek kadar rahatsız edici bir durumdur. Diş ağrısının birçok nedeni olabilir, ancak en yaygın nedenlerinden biri diş çürüklerinin pulpa adı verilen diş sinirlerine ve damarlarına ulaşmasıdır. Pulpa iltihaplandığında veya enfekte olduğunda, ağrıya neden olan kimyasallar üretir.
Kanal tedavisi, pulpa iltihaplandığında veya enfekte olduğunda uygulanan bir diş tedavisidir. Bu tedavide, pulpa ve köklerin içindeki sinirler ve damarlar çıkarılır ve Gutaperka ile doldurulur.
Kanal tedavisinin amacı, diş ağrısını ve diş kökünde oluşan iltihabı ortadan kaldırmak ve böylelikle dişin çekilmesini önlemek. Daha detaylı bir ifadeyle, kanal tedavisi sırasında diş sinirleri ve damarları çıkartıldığı için diş artık canlı değildir, bu nedenle, soğuk, sıcak gibi dış uyaranlara karşı duyarsız hale gelir, ama fiziksel olarak diş yerinde kalır ve dişin çekilmesine gerek kalmaz. Yanı kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek için yapılan bir tedavidir.
Kanal tedavisi genellikle bir seansta bitirilir. Bazı durumlarda ise, örneğin kanalların içinden iltihap akıyorsa, bir kaç seans ilaç yerleştirilerek seans sayısı haftada bir olacak şekilde artabilir.
Kanal tedavisi, aşağıdaki aşamalardan oluşur:
1.Öncellikle kanal tedavisi yapılacak olan diş lokal anestezi ile uyuşturulur.
2.Sonra rubberdam (lastik örtü) takılır ve dişteki çürükler temizlenip, dişe bir giriş kanalı açılır.
3.Açılan giriş kanalı üzerinden, diş kökün kanal sayısına bağlı olarak, tüm kanallardan diş sinirleri ve damarları özel aletler kullanarak çıkarılır.
4.Boşaltılan ve genişletilen kök kanallar sık sık antiseptik sıvı ile temizlenir.
5.* Bazı durumlarda kanallar genişletip ve temizlendikten sonra kanalların içine ilaç yerleştirilip 1 hafta beklenir. Bu seansların sayısı da dişin durumuna göre değişebilir. Diş doluma hazır olunca 6. ve 7. numaralı adımlar gerçekleşir.
6.Kanalların içi kurutulduktan sonra kanallar Gutaperka dolgu maddesi ile doldurur.
7.Ve en son olarak, dişin üzerini kalıcı bir dolgu ile kapatırız.
Tedavi bitiminde ise kanal tedavisi uygulanmış dişin kontrol röntgeni çekilir.
Çürüğün dişte oluşturduğu hasarın büyüklüğüne göre kompozit dolgu mu, porselen dolgu mu veya kron mu olacağına karar veriyoruz. Bir dişin 5 yüzeyi vardır, bunlardan sadece 1,2 veya küçük ebatta 3 yüzeyi çürükten ötürü kaybolduysa kompozit dolgu yapılabilir. Eğer büyük 3 ve 4 yüzeyi yoksa porselen dolgu (inlay, onlay, overlay) tercih edilmeli. Eğer yıkım daha büyükse yanı 4 ve 5 yüzeyi yoksa porselen kronlar tercih etmek zorundayız. Sadece hasar görmüş yüzey sayısı değil, kalan sağlam duvarların en ve boy ölçüleri de önemli rol oynar malzeme seçiminde. Ayrıca kanal tedavili dişler canlılığını kaybetmiş dişler oldukları için kırılmaya daha yatkın olurlar. Tüm bu verileri değerlendirip size yapılması gereken dolgu türüne diş hekiminiz karar verecektir. Doğru seçilmiş ve yapılmış bir üst dolgu da en az kanal tedavinin kendisi kadar, kanal tedavili dişlerin uzun ömürlü olması ve sağlıklı bir şekilde ağızda kalması için önemlidir.
Kanal tedavisi sonrası kontroller, tedavinin başarılı olup olmadığını ve dişin sağlıklı bir şekilde iyileşip iyileşmediğini belirlemek için önemlidir. Kanal tedavisi sonrası ilk kontrol, genellikle en erken 6 ay sonra yapılır. Çünkü 6. aydan önce çekilen röntgenler bize doğru sonuç vermezler. Ondan sonra da yılda bir kere röntgen ile kontrol edilmelidir. Tüm ağız sağlığınız için önerdiğimiz muayene rutini 6 ayda birdir. Bunun sebebi ise oluşacak olan sorunları önlemek ve sorun büyümeden küçük müdahaleler ile tedavi etmektir. Kanal tedavili dişler de yıllarca sağlıklı ilerlerken tekrardan iltihaplanabilir veya başka bir sorun oluşabilir. Bu sebepten ötürü yılda bir kere röntgen ile kontrol sağlanmalıdır.
Bizlere ulaşarak kanal tedavisi hakkında daha detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Slowdentistry kliniği olmamızdan ötürü hastaya yeterince vakit ayrılır ve aceleye getirilmez.