Diş Taşı Temizliği
Merhaba, Gülcan Usal Esthetic & Functional Dentistry olarak, diş taşı temizliği ve diş tedavilerini en son teknoloji ekipman ve uzman hekim kadromuzla yapmaktayız. Hızlı iletişime geçmek için buraya tıklayabilirsiniz. Makalemizin devamında diş taşı temizliği hakkında bilgiler vereceğiz.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, diş plağının sertleşmesi sonucu oluşan, dişlerin üzerinde ve diş eti kenarında görülen yapıdır. Diş plağı, ağızda sürekli olarak oluşan, bakteriler, yiyecek artıkları ve tükürük içeren, yapışkan bir tabakadır. Diş plağı, düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizlenmezse zamanla sertleşir ve diş taşı haline gelir.
Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?
Diş taşı, dişlerde sarı veya kahverengi lekeler, diş etinde kızarıklık ve şişlik, diş eti kanaması, dişlerde hassasiyet ve ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Diş taşı, diş eti iltihabına (gingivitis), diş eti çekilmesine ve buna bağlı kemik kaybına ve diş kaybına yol açabilir.
Diş taşı, diş sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir ve ona bağlı çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle altı ayda bir düzenli diş taşı temizliği, ağız sağlığının korunmasında kritik bir rol oynar. Diş taşı, diş hekimi tarafından temizlenir. Diş taşı temizliği, genellikle ağrısız ve hızlı bir işlemdir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Profesyonel taş temizliği, diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlem sırasında şu adımları izliyoruz:
Muayene: İlk olarak, diş taşı birikimini değerlendirmek için bir muayene yaparız. Diş taşı varsa, temizlik işlemine geçilir.
Plak endikatörü: Diş taşı temizliği sırasında, dişleri önce bir plak endikatörü ile boyarız. Plak endikatörü, diş plağını gösteren özel bir boyadır. Diş plağını boyadıktan sonra, hastaya dişlerini aynada gösteririz. Böylelikle hem hasta hem biz en çok diş taşı oluşan yerleri gözle görür ve her hastaya özel evde uygulaması ve dikkat etmesi gereken ağız hijyeni eğitimi veriririz.
AquaCare: Temassız ve minimal invaziv diş hekimliği için etkili bir çözüm olan AquaCare, diş hekimliği alanında devrim yaratan bir cihazdır. Ultrasonik bir plak temizleyici olan AquaCare, diş eti kenarında ve diş yüzeylerinde biriken diş taşını ve lekeleri, mikro kabarcıklarla zenginleştirilmiş su püskürterek gevşetip parçalar. Bu sayede, diş eti dokusuna zarar vermeden, diş taşlarını daha nazik ve etkili bir şekilde temizler. Ayrıca AquaCare, etkili ve ağrısız bir tedavi sağlar.
Polisaj: Diş taşlarının temizliği sonrası bir fırça ve cila patı ile yapılan polisaj, diş yüzeyini düzgünleştirir ve parlatır. Böylece yeni plak birikiminin önüne geçilir.
Ağız Hijyeni Eğitimi: Diş taşı temizliği sonrasında, hastalara doğru diş fırçalama, diş ipi kullanma ve ağız hijyeni konusunda öneriler verilir.
Diş taşı temizliği genellikle ağrısız bir işlem olarak değerlendirilir. Ancak hassas diş etlerine sahip kişilerde hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. İşlem sonrasında dişlerinizi daha temiz ve daha sağlıklı hissedeceksiniz. Diş taşı temizliğinin belirli periyotlarda tekrarlanması, diş sağlığınızı korumanızı sağlar.
Diş Taşı Dişlere Zarar Verir mi?
Diş taşı, diş sağlığı açısından ciddi bir sorun oluşturan bir durumdur. Ancak diş taşı sadece estetik bir sorun yaratmaz, aynı zamanda dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. İşte diş taşının diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri:
Diş Eti Problemleri: Diş taşı, en çok diş etlerine zarar veren faktörlerden biridir. Diş taşı birikimi, diş etlerinin çevresinde iltihaplanmaya yol açabilir. Bu durum diş eti iltihabı veya gingivit olarak adlandırılır. Diş eti iltihabı, diş etlerinin kızarması, şişmesi, kanaması ve rahatsızlığı ile kendini gösterir.
Diş Etleri Çekilmesi: Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş etlerinin çekilmesine (Parodontitis) yol açabilir. Diş etlerinin çekilmesi, dişlerin kök yüzeylerinin açığa çıkmasına neden olur. Bu durum, diş etinin altındaki kemiğin de çekilmesine ve böylelikle kemik kaybına ve buna bağlı diş kayıplarına, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olur.
Diş Çürükleri ve Aşınması: Diş taşı, diş yüzeylerinde çürük oluşumuna zemin hazırlar. Diş taşı birikimi, ağız içinde bakteri üremesine neden olduğu için çürüğe sebep olan bakterinin de artmasına sebep olur ve çürüğe yatkınlık artar. Aynı zamanda diş taşı, diş mine yüzeyine zarar vererek dişlerin aşınmasına yol açabilir.
Kötü Nefes: Diş taşı birikimi, ağız içinde bakteri üremesine neden olduğu için kötü ağız kokusuna yol açar.
Dişlerin Kaybı: Uzun süreli ve tedavi edilmeyen diş eti problemleri, diş taşı birikimi ve diş eti hastalıkları sonucunda dişlerin kaybedilmesine yol açabilir.
Diş taşı dişlere zarar verebilecek ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve diş taşı temizlikleri önemlidir. Profesyonel bir diş hekiminin yönlendirmesi ile diş taşı birikimini engellemek ve diş sağlığını korumak mümkündür.
Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?
Genellikle diş taşı temizliği işlemi ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Sadece hassas diş etlerine sahip olan kişilerde işlem sırasında tolere edilebilecek hafif bir rahatsızlık hissedilebilir.